Onderzoek en advies
Onderzoek en advies

ADVIES

Vrijblijvend advies PU en epoxy coating, gietvloeren;

KLEUR OVERZICHTEN

DROOG TIJDEN

INSTRUCTIE FILMS

WORKSHOP

PRODUCT OVERZICHT

AFWERKING SOORTEN;

Voor wanden zijn er grofweg een 3 tal afwerkingen denkbaar, met ieder een eigen prijs, glans, verwerking niveau en eindresultaat;

Voor vloeren zijn er grofweg een 4 tal afwerkingen denkbaar, met ieder een eigen prijs, glans, verwerkingsniveau en eindresultaat;

  • afwerking vloer 1; vloer gecoat in effen (RAL) kleur industrie of hobby kwaliteit
  • afwerking vloer 2; vloer gecoat transparant ("betonlook")
  • afwerking vloer 3; vloer voorzien van rol gietvloer (dikker, meer materiaal, duurder) optie design meerkleurige rol gietvloer2 componenten coating
  • afwerking vloer 4; gietvloer of coating ingestrooid met (kleurvlokken) kleurchips (volledig bedekt of spaarzaam)

Eenvoudig kiezen uit een epoxy of PU coating, een gladde gietvloer, of een levendige betonlook? Bij elk product kunt u doorlinken voor meer informatie. Alle technische bladen vindt u in de linker kolom. Door de eenvoud van aanbrengen kan een handige doe-het-zelver met al onze producten overweg. Zo is een goedkope oplossing voor iedereen voorhanden. Twijfelt u of wilt u meer informatie, bel of mail dan voor een offerte of een persoonlijk advies op maat! Telefoon; 0578-561283 Mail; info@decochip.nl

Kleuren

Coating wordt geproduceerd met ander pigment dan verf; minimale kleurafwijkingen voorbehouden!!

De term technisch wit staat voor de zo wit mogelijke kleur die we technisch kunnen maken. De tint zit (afhankelijk v an de gekozen kwaliteit) rond de witte kleuren als bijv. RAL 9003 en RAL 9016.

Overzicht van de beschikbare standaard RAL kleuren in gietvloer en coating.

Overzicht van de alle beschikbare RAL kleuren in gietvloer en coating.

Overzicht van de kleuren in kleurchips.

Op youtube kunt u al het begin van een serie eenvoudige instructie filmpjes zien.

Een coating is heel wat anders dan een verf. Het materiaal van Decochip is ontwikkeld voor de professionele markt, maar blijkt in de praktijk zo eenvoudig aan te brengen, dat het nu ook rechtstreeks aan de doe-het-zelver kan worden geleverd. Het is een veel dikker, sterker en slijtvast materiaal dan men normaal gewend is bij verf. Er wordt gebruik gemaakt van "2 componenten producten" per blik aan elkaar gekoppeld als A en B component. Beide blikken zijn voorzien van een eigen deksel. Voeg tijdens het mengen (met een boormachine en een korfmixer) B blik toe aan A blik.

Voordat u aan de slag gaat; goederen controleren;

Controleer bij ontvangst van de zending altijd of u het juiste aantal en kleur heeft ontvangen. Zichtbare gebreken na aanbrengen kunnen niet gereclameerd worden.

Uitharding vloer

Elke coating is bij aanbrengen volgens voorschrift na 24 uur beloopbaar. De maximale uitharding vindt plaats na 5 tot 7 dagen.

Ingebruikname van de vloer;

Anti slip materiaal onder karpetten moeten geschikt zijn voor vinyl vloeren. Meubels en andere zware inrichting na uitharding voorzichtig plaatsen. Tafels en stoelen dienen voorzien te zijn van anti kras-vilt of bescherm doppen. Bij gebruik van bureau stoelen dient men gebruik te maken van zogenaamde zachte wielen, bij voorkeur de vloer beschermen met een daarvoor geschikte mat.

Vermeden moet worden dat de vloer betreden wordt met vervuilde schoenen, omdat het vuil kan werken als schuurpapier.

Goed mengen van de coating is bijzonder belangrijk!!!

Als u de vloeistoffen mengt kan dit uitsluitend met een boormachine met korfmixer. Het B component onder het mixen aan het blik mat A component toevoegen en daarna nog minimaal 2 minuten doormengen. Is het product eenmaal gemengd, dan heeft u beperkte tijd om de coating te verwerken, tussen de (20 minuten en 1 uur) afhankelijk van het type coating en de omstandigheden. Bij onvoldoende mixen (let op voldoende toeren) zal de kwaliteit van de coating na uitharding sterk achteruit gaan. Daarom voldoet een ouderwetse boormachine beter dan een schroefapparaat. Met de hand oproeren is uitgesloten en onvoldoende.


Het verdiend aanbeveling om de vloeistof na het mixen over te gieten in een nieuwe schone "werkemmer". Het grote gemixte blik is immers vanaf de fabriek gevuld geweest met het A component. Mocht er na mixen dan toch nog onvermengd A component tegen de wand zitten, zou dit dus ongemengd op de vloer kunnen komen. Op die plek wordt de coating dan niet hard! Door het reeds gemixte blik leeg te gieten in de "werkemmer" en alleen uit deze werkemmer op de grond te gieten (bij wanden uit rollerbak werken), wordt dat risico uitgesloten.
Werkemmers, korfmixers, rollers e.d. vindt u op de pagina "Gereedschap - reinigers", die hier links vermeld staat. Wij bieden eveneens een startpakket aan waar de meest voorkomende hulpmiddelen in zitten. Tip!! een gemakkelijk en voordelig hulpmiddel zijn de spijkerschoenen, niet duur en reuze handig!

Wij maken graag een kosteloos en persoonlijk advies voor u!

Algemeen

bedenk;

Dat cementgebonden ondergrond 6 tot 8 weken oud moet zijn i.v.m. alkali

Dat alle coating na mixen gedoseerd kan worden uitschonken op de vloer en met roller worden verdeeld.

Dat via de webshop van alle producten technische bladen direct in te zien en te printen zijn. Hierin vindt u een aanvullend verwerkingsadvies. Lukt dit u niet, vraag ons deze toe te sturen.

Dat er goed gemixt moet worden met boormachine op stopcontact. (richtlijn 2 minuten)

Dat er systematisch wordt gewerkt. (Een blikje B component vergeten betekend niet uitharden!!!)

Dat de droogtijd per 2 componenten laag is ongeveer 24 uur is.

Dat de vloeistof gaat reageren zodra deze is samengebracht, zorg dat u dan direct aan de slag kunt gaan.

Dat de verwerking temperatuur is ideaal rond de 17 graden.

Voorkom vocht uit de ondergrond (max. 4%)

Gebruik voor optimaal resultaat de juiste rollers en mixer, te vinden in de webshop onder "rollers, mixers"

Tip; met spijkerschoenen loopt u door de natte coating (19,90 euro)

Bestellingen kunt u het snelste en makkelijkste via de webshop regelen. komt u er niet uit, of twijfelt u, neem dan contact met ons op (telefoon; 0578-561283 mail; info@decochip.nl ). Na ontvangen betaling wordt uw order in productie genomen en binnen 1 tot 3 werkdagen op transport gezet.

werkvolgorde;

Schuur zo nodig de vloer, bobbeltjes en bulten kunt u nu nog weg halen. Daarna stofzuigen (op stof heeft u geen hechting)

In geval u de gehele vloer of een gedeelte moet egaliseren of repareren: eerst gronderen of impregneren, dan diepe gaten repareren, daarna egaliseren (denk aan het juiste gereedschap)

Impregneer de vloer. Impregneer is water dun, dunner dan kleurcoating en dringt hierdoor veel dieper in de vloer. Dit betekent dat de daarna aan te brengen coating veel vaster aan de ondergrond zal zitten (net als een boom met de wortels in de grond moet kunnen komen om vast te staan). Zware beschadigingen worden hierdoor beperkt. Bovendien zal het eindresultaat veel gladder zijn.

Heeft u scheuren of gaten in de vloer: na droging vullen met epoxy mortel en / of epoxy plamuur. Na droging kunt u dit indien nodig schuren. Hoe vlakker de ondergrond hoe makkelijker het gewenste resultaat wordt bereikt!

Breng na droging de kleurcoating mat of glans aan. Doe dit in 2 dunne lagen. Dit wel iets meer werk maar het is veel sterker en eenvoudiger streeploos aan te brengen. U kunt ook kiezen voor 1 laag gietvloer of de veel eenvoudiger verwerkbare rolgietvloer.

Onbehandelde vloer;

  • Hout

Bedenk dat hout een natuurproduct is, en kan werken. Scheur- en een enkele keer vlekvorming zijn mogelijke gevolgen. Zie verder de technische informatie bladen. Alleen de transparante epoxy impregneer en de watergedragen epoxy kleurcoating zijn hiervoor geschikt.

  • Beton

Geëgaliseerd met zandcement komt veel voor. Deze vloer dient minimaal 6 weken oud te zijn voordat uw vloer kan worden aangebracht, zodat de alkali uit het verse beton is getrokken. Heeft u deze wachttijd niet, dan zijn er andere producten die tegen alkali kunnen. Neem over de mogelijkheden en prijzen contact op.

Ook geld dat het vochtpercentage in de ondergrond niet meer dan 4% mag zijn. Optrekkend vocht kan door een kruipruimte / kelder of dampfolie vermeden worden. De watergedragen epoxy is dampdiffuus en zal ( bij het ontbreken van een kruipruimte, onder-kelder-ring of dampfolie) afhankelijk van de aan te brengen laagdikte beter tegen het optrekkend vocht kunnen. Bij twijfel informeren!

Vloer stofvrij maken, indien nodig egaliseren (dan vooraf gronderen). Daarna impregneren met hiernaast vermelde epoxy impregneer. Zie verder de technische informatie bladen. Vervolgens afwerken met een gietvloer of 2 lagen kleurcoating
-Gevlinderde / monolithische

Deze vloer wordt vaak voorzien van een curing compound. In de regel dient deze vloer goed opgeschuurd te worden. Leg als test een natte lap op de grond en haal deze vrij direct weg. De vloer zal weinig verkleuren. Schuur nu op een niet in het oog vallende plek de vloer met de hand (zeer goed) op en test opnieuw. De test met de natte lap zal nu meer verkleuring geven. Zodra u de impregneer aanbrengt, dient deze in de vloer te trekken; eerst opschuren dus!

Een vloer afgewerkt met een "vloeivloer" (bijvoorbeeld anhydriet). Dit is een uitstekend "spuit gietvloer" op basis van gips. Voor de hechting van de vloer is het noodzakelijk deze machinaal goed te schuren, stofvrij te maken en te behandelen met hiernaast vermelde 2 componenten impregneer.

Op nieuwe en onbehandelde vloeren is het altijd noodzakelijk om eerst de vloer met een epoxy impregneer te behandelen. Zie verder de rubriek Epoxy Impregneer en de technische informatie bladen.

-Bestaande, reeds behandelde vloer;

Los zittende verf of coating dient verwijderd te worden.

De ondergrond moet opgeschuurd en ontvet worden. Denk ook aan moeilijk hechtende producten als silicone. Probeer dit zo goed mogelijk mechanisch te verwijderen. Hier zij ook oplosmiddelen voor in de handel.

Loszittende vloer (plavuizen, beton, cementdekvloer) verwijderen. Andere losse plekken, lijmresten of dubbelzijdig plakband van de vloer weg halen. Waar nodig de vloer repareren. Keuze uit egaline, epoxy mortel of epoxy plamuur.

Producten die in de ondergrond zijn getrokken kunnen de nieuwe coating mogelijk beïnvloeden en moeten verwijderd worden, of indien mogelijk afgebonden met een anti vlekken-coating. RDS/AR; industrieel onderhoud en reinigingsmiddel kan ook uitkomst bieden.

-Douche / Badkamer;

Zie ook de pagina speciaal pagina; badkamer vloeren en wanden

Tegels en plavuizen eerst reinigen en daarna voorzien van tegelprimer in plaats van epoxy impregneer. De contouren van de voegen zullen zichtbaar blijven.

Vaak wil men de voegen van de tegels niet meer zien. Handel dan anders; Na reinigen, grondering VD aanbrengen en na droging rest van tegels en voegen uitvlakken met egaline reparatiemortel. Na droging minimaal 2 dagen wachten en behandelen met epoxy impregneer. Vervolgens in 2 lagen kleurcoating aanbrengen. Als u de overgang van de vloer naar de plint mee wilt coaten, is het met de epoxy mortel mogelijk een zogenaamde holle plint te maken. (Dit is handwerk, mogelijk biedt een oude lepel uitkomst als gereedschap

Wordt er op de vloer gedoucht dan is bovenvermelde egaline niet watervast genoeg. Zorg bij nieuwbouw voor een voeg rond de put. Impregneer de vloer en de voeg met de zijkant van de put. Beng coating aan en werk de voeg af met silicone kit. Of vul de voeg na de impregneer met epoxy mortel en werk deze af met een coating. In geval van een tegelvloer kunt u kiezen voor de PU rol-gietvloer. Met een vlakspaan schrapt u de vloer (eerst de tegelprimer aanbrengen) verbruik +/- 500 gr./m². Daarna brengt u de rolgietvloer aan met de rolgietvloerkam. Als laatste rolt u de vloer af met een anti slip toplaag.

Ondergrond van graniet kan het beste aangezuurd worden met 10% zoutzuur (bij de apotheek verkrijgbaar) verdund met water, 2 keer naspoelen met schoon water en laten drogen. Daarna starten met de epoxy impregneer.

Zelfnivellerend vermogen is niet welkom op plekken waar afschot moet blijven. Denk aan de vloer in de douche, de afvoerput ligt lager. Gebruik van coating kan hier prima. Toepassen van standaard egaline, rolgietvloer of gietvloer verdient extra aandacht. Een rolgietvloer met een dikte van 1.5 mm kan een afschot hebben van 1.5 cm per m

Komt er in de douchevloer (van hout plaatmateriaal of beton) een nieuwe afvoerput of gootdrain? Kijk dan goed naar voldoende afschot de juiste kant op. Houdt rond de put een voeg van +/- 2 cm diep en 2 cm breed vrij. (bij een te storten vloer kunt u een reepje piepschuim op de plaats van de te maken voeg plakken. Dit is nadien eenvoudig weg te halen) Impregneer de vloer en deze voeg incl. de kant van de put / gootdrain met epoxy impregneer. Werk na droging de voeg dicht met epoxy mortel. Na droging kunt u de vloer afrollen met 2 lagen epoxy kleurcoating.

Eigenschappen van Epoxy Impregneer
Verwerkingstijd na mengen 1 tot 2 uur

Transparant
Milieuvriendelijk
Slijtvast
Geheel naadloos
Stofvrij (huismijt)
Hygiënisch (allergie)
Chemisch resistent
Waterverdunbaar
Onbrandbaar
Oplosmiddelvrij

Eigenschappen watergedragen epoxy Eigenschappen oplosmiddel vrije epoxy

Verwerkingstijd na mengen 1 tot 2 uur Verwerkingstijd na mengen 20 tot 40 minuten

Epoxycoating water gedragen Epoxycoating oplosmiddel vrij
Verkrijgbaar in nagenoeg alle RAL kleuren Verkrijgbaar in nagenoeg alle RAL kleuren
Half mat uiterlijk Glanzend uiterlijk
Milieu vriendelijk product van deze tijd! Milieu vriendelijk product van deze tijd!
Slijtvast Geheel naadloos
Stofvrij (huismijt) Stofvrij (huismijt)
Hygiënisch (allergie)Hygiënisch (allergie)
Chemisch resistent Chemisch resistent
Onbrandbaar
Vloeistofdicht Vloeistofdicht Oplosmiddelvrij
Watergedragen Geen oplosmiddelen
Verwijderen verse coating; (lauw) water Verwijderen verse coating; aceton
Richtlijn 220 gram per vierkante meter Grote laagdikte mogelijk 250 tot 850 gram per m/2
Ondergrond; beton, asfalt, metaal, zand- Op steenachtige ondergrond
cement, anhydriet en hout
Na 3 lagen nog dampdiffuus Niet dampdiffuus

Richtlijn 220 gram per vierkante meter Mogelijk 250 tot 850 gram per vierkante meter

Bekijk de Technische Bladen (naast elk afgebeeld blik vind u de knop technische Bladen )

Twijfelt u over de juiste keuze, neem per mail gerust contact op, indien mogelijk met foto materiaal als bijlage.

Wij maken graag een kosteloos en persoonlijk advies voor u !