Badkamer & douche wanden en vloeren afwerken?

Dan bent u aan het goede adres bij Decochip. Wij bieden standaard oplossingen die eenvoudig zelf aan te brengen zijn in elke gewenste kleur. Zowel gietvloeren, betonlook vloeren met of zonder elektrische vloerverwarming als wandcoating die super onderhoudsvriendelijk is. Op deze pagina vindt u het nodige aan informatie specifiek voor de badkamer.

Badkamer
Bij een badkamer is er een extreme vochtbelasting. Hou hier dus rekening mee bij de materialen die u bestelt. Decochip heeft een compleet assortiment producten die speciaal geschikt zijn voor toepassing op vloeren en wanden in vochtige ruimtes, zoals badkamers, douches, etc.
Badkamer gietvloer

Materiaal keuze bij opbouw van de ondergrond
Zaak is dat u vloeren en wanden zo veel mogelijk opgebouwd uit watervaste materialen. De coating of gietvloer vormt een vloeistofdichte (waterdichte) afwerking. Als er echter een beschadiging of een haarscheurtje (door bouw spanning) ontstaat, kan hier vocht indringen. Als er vocht onder de afwerklaag komt en de ondergrond lost op, gaat ook de afwerklaag kapot.

Badkamer wand
Wilt u de wanden van uw badkamer en of inloopdouche strak afwerken? Dat kan met het Decochip 4 laags wand coating systeem. Deze is in elke RAL-kleur leverbaar en gewoon per m² leverbaar. Bovendien is dit product zeer gemakkelijk schoon te houden. Breng dit product aan op een watervaste ondergrond. Dit kan op watervaste gipsplaten, binnenmuren of over tegels etc. Om een strak eindresultaat te krijgen is het in sommige gevallen noodzakelijk de wanden eerst te stukken. U kunt dan kiezen voor watervaste wand egalisatie, maar er zijn ook alternatieve materialen te koop (informeer wel vooraf of de hechting met onze afwerklagen geen probleem is). Bij wanden zorgen voor een strak begin voor aanvang werk met het Decochip 4 laags wand coating systeem. U kunt ten slotte niet, zoals met een vloer, plaatselijk dikker werken om nog wat uit te vlakken. Zeer raadzaam is het om de extra zware toplaag toe te passen, dit geeft juist hier veel schoonmaak gemak en geeft extra bescherming tegen verkleuring door de UV filter.
Wandcoating douche
Badkamer vloer

De beste en meest gekozen afwerking voor een badkamer en inloopdouche vloer is de Decochip kunststof gietvloer. Een gietvloer is een afwerk vloer (gemiddeld 1.5 tot 2 mm dikte) die op een bestaande dragende vloer wordt gegoten. Kenmerkend is het strakke eindresultaat zonder rolstructuur ook wel ''sinaasappelhuid" genoemd. Gietvloeren worden in de meeste gevallen gemaakt van de materialen epoxy of polyurethaan PU. Een epoxy vloer is vanwege zijn hoge belastbaarheid en hygiëne bij uitstek geschikt voor industrieel gebruik, terwijl de PU variant elastischer is en ook vaak in woonhuizen wordt toegepast. Beide type kunststof gietvloeren zijn geschikt voor de badkamer en inloopdouche wel is het aan te raden de extra zware toplaag te kiezen omdat deze maximaal goed schoon te houden is.

Badkamer vloer
Elektrische vloerverwarming in de badkamer?
Vaak wordt elektrische vloerverwarming toegepast in de badkamer hierdoor bent u verzekerd van heerlijk warme voeten. De Decochip elektrische vloerverwarming is ook per m² leverbaar tegen scherpe prijzen. Deze kan zowel over een tegelvloer, betonnen vloer of houten ondergrond etc. Wel dient de elektrische vloerverwarming geegaliseerd te worden dit kan met het pakket: uitvlakken vloerverwarming. Bestaande uit: Grondering, fixeermiddel en 10mm hoogwaardige schónox egaline. Voor een inloopdouche dient de kunststof schraplaag gebruikt te worden in het uitvlak pakket. Dit door de hoge vochtbelasting.
Elektrische vloerverwarming

Bestaande tegelvloer

Heeft u een tegel vloer waarvan de tegels goed vast liggen onder het juiste afschot, dan de tegels laten liggen. Grondig reinigen met AR (of ander industrieel reinigingsmiddel) en hierna 2 x naspoelen met schoon water. Alle raakvlakken  waar silicone zit de silicone volledig verwijderen. (het minste restje silicone geeft hechtingsvermindering) Put afplakken. Vloer behandelen met de tegel primer (zo dun mogelijk aanbrengen) en zodra droog (1 tot 2 uur) de schraaplaag er op (dus geen dag  wachten!). Met de schraaplaag strijkt u de voegen dicht en ontstaat er een dunne film laag over de tegels. Na droging de gietvloer er op. Met de rol-gietvloer kam uitkammen en doorrollen met de prikrol. Na droging de put open snijden en de toplaag er op rollen. Bij cement achtige ondergrond de epoxy gietvloer en bij de houten ondergrond de PU gietvloer

Waterdichte overgang naar de douche put

Heeft u geen douchebak maar een afvoerput (goot-drain) in de vloer, dan is dit een extra aandachtspunt.Heeft u geen douchebak maar een afvoerput (goot-drain) in de vloer, dan is dit een extra aandachtspunt. Zorg voor een waterdichte overgang tussen vloer en put. De meeste afvoeren reageren op de temperatuur van het douchewater en kunnen dan rekken of krimpen. Door de ontstane spanning kan een haarscheur .... met lekkage ontstaan. Een goede manier is om een kleine voeg rond de put open te houden, deze mee te impregneren, na droging af vullen met epoxy plamuur of de epoxy schraaplaag en vervolgens de afwerklaag er overheen. Vooraf de put goed afplakken!!! Ook hier is de extra zware toplaag een aanrader en bij openbare ruimten in anti slip. Ander optie is om als laatste eind afwerking de voeg af te vullen met een goede sanitair kit. Tip voor een voeg rond de put;

  • Bij nog te storten beton kan dit eenvoudig; een stukje piepschuim rond de put plakken en na harding van het beton verwijderen.
  • Bij reeds aangebrachte cementaire vloer, deze open frezen en voorzichtig uithakken met een smalle betonbeitel.
  • Bij een nog te maken houten vloer de put net iets groter zagen dan nodig, maar een onderliggende laag hout wel tot de put aansluiten. Naden af kitten met overschilderbare kit (beslist geen silicone kit).
  • Bij reeds aangebrachte houten vloeren, de put iets ruimer uitzagen. Ontstane ruimte tussen put en ondergrond proberen dicht te zetten met pur schuim. Na droging deze uithalen tot voeg ontstaat, maar zonder dat deze naar beneden of opzij toe lek is.
  • Bij een anhydrietvloer zou u de werkwijze als bij een betonvloer kunnen hanteren, maar niet zonder risico. Mocht er onverhoopt en minimale lekkage optreden, dan is dit een catastrofe voor deze ondergrond. Water wat hier in terecht komt gaat zijn eigen gang en kan meters verderop de vloer "oplossen". Bij voorkeur hier dus werken met een douchebak.

Overgang in hoeken en van vloer naar wand

Overgangen van wand naar vloer kunt u afwerken door als laatste hier een sanitair kit-naad in te zetten, of een paar dagen ervoor een overschilderbare kit-naad (dan geen siliconenkit) te plaatsen. (kit krimpt na) Andere optie is om te werken met een zogenaamde "holle plint". Dit is met de epoxy mortel aan te brengen, bij dit product vindt u ook een verwerkingsadvies.

Afschot maken in de douchecabine

Moet er nog een afschot gemaakt worden, dan kunt u dit eenvoudig maken met de troffelvloer. Bepaal met 2 of meer stel-latten de gewenste hoogte en het gewenste afschot. Meng de 3 component troffelvloer en stort de dikke massa tussen de latten op de vloer. Met  dwars lat "af-rijen". Latten er uit trekken en sleuven uitvullen.Na droging met de schraaplaag dicht zetten.

U kunt dit niet goed met een egaline maken.  Egaline is niet 100% watervast. bij een haarscheurtje ontstaat vocht onder de afwerklaag met alle gevolgen van dien. Daarnaast is egaline juist gemaakt op te egaliseren; 1 kant hoger leggen lukt hier niet mee omdat het materiaal dan toch weer uit vloeit.

Overzicht bestel pagina badkamer vloeren en wanden

 

Badkamer wand coating (extra zware toplaag PU zijde-mat transparant, 2 component extra aanvinken)

Lekke, doorslaande of poreuze voegen in de badkamer, denk dan eens aan de epoxy tegel voeg massa waterdicht.

Badkamer vloer (dunne) coating bij douchebak (extra zware toplaag PU zijde-mat transparant, 2 component extra aanvinken; zo nodig in anti slip)

Badkamer gietvloer bij afvoerput in houten vloer (extra zware toplaag PU zijde-mat transparant, 2 component extra aanvinken; zo nodig in anti slip)

Badkamer gietvloer bij afvoerput in cement gebonden vloer (extra zware toplaag PU zijde-mat transparant, 2 component extra aanvinken; zo nodig in anti slip)

Epoxy mortel voor het maken van "holle plinten"

Epoxy plamuur om voeg rond put dicht te zetten

Met de Epoxy troffelvloer kunt u een afschot creëren om het water de goede kant op te laten lopen.

Zie ook de pagina gietvloer