Badkamer

Bij een badkamer is er een extreme vochtbelasting. Hou hier dus rekening mee bij de materialen die u bestelt. Decochip heeft een compleet assortiment producten die speciaal geschikt zijn voor toepassing op vloeren en wanden in vochtige ruimtes, zoals badkamers, douches, etc.

Materiaal keuze bij opbouw van de ondergrond.

Zaak is dat u vloeren en wanden zo veel mogelijk opgebouwd uit watervaste materialen. De coating of gietvloer vormt een vloeistofdichte (waterdichte) afwerking. Als er echter een beschadiging of een haarscheurtje (door bouw spanning) ontstaat, kan hier vocht indringen. Als er vocht onder de afwerklaag komt en de ondergrond lost op, gaat ook de afwerklaag kapot.

Badkamer wand

Badkamer wand

Voor wanden kunt u vervolgens gebruik maken van onze watervaste wand egalisatie, maar er zijn ook alternatieve materialen te koop (informeer wel vooraf of de hechting met onze afwerklagen geen probleem is). Bij wanden zorgen voor een strak begin voor aanvang werk met het Decochip 4 laags wand coating systeem. U kunt ten slotte niet, zoals met een vloer, plaatselijk dikker werken om nog wat uit te vlakken. Zeer raadzaam is het om de extra zware toplaag toe te passen, dit geeft juist hier veel schoonmaak gemak en geeft extra bescherming tegen verkleuring door de UV filter.

Badkamer vloer

Bij vloeren kunt u met een coating werken als u een douchebak gebruikt. Ook hier is de extra zware toplaag een aanrader. Werk niet met de coating maar met de dikkere rol/gietvloer. Deze is van zich natuurlijk dikker en direct waterdicht.

Bestaande tegelvloer

Heeft u een tegel vloer waarvan de tegels goed vast liggen onder het juiste afschot, dan de tegels laten liggen. Grondig reinigen met AR (of ander industrieel reinigingsmiddel) en hierna 2 x naspoelen met schoon water. Alle raakvlakken  waar silicone zit de silicone volledig verwijderen. (het minste restje silicone geeft hechtingsvermindering) Put afplakken. Vloer behandelen met de tegel primer (zo dun mogelijk aanbrengen) en zodra droog (1 tot 2 uur) de schraaplaag er op (dus geen dag  wachten!). Met de schraaplaag strijkt u de voegen dicht en ontstaat er een dunne film laag over de tegels. Na droging de gietvloer er op. Met de rol-gietvloer kam uitkammen en doorrollen met de prikrol. Na droging de put open snijden en de toplaag er op rollen. Bij cement achtige ondergrond de epoxy gietvloer en bij de houten ondergrond de PU gietvloer

Badkamer vloer

Waterdichte overgang naar de douche put

Heeft u geen douchebak maar een afvoerput (goot-drain) in de vloer, dan is dit een extra aandachtspunt.Heeft u geen douchebak maar een afvoerput (goot-drain) in de vloer, dan is dit een extra aandachtspunt. Zorg voor een waterdichte overgang tussen vloer en put. De meeste afvoeren reageren op de temperatuur van het douchewater en kunnen dan rekken of krimpen. Door de ontstane spanning kan een haarscheur .... met lekkage ontstaan. Een goede manier is om een kleine voeg rond de put open te houden, deze mee te impregneren, na droging af vullen met epoxy plamuur of de epoxy schraaplaag en vervolgens de afwerklaag er overheen. Vooraf de put goed afplakken!!! Ook hier is de extra zware toplaag een aanrader en bij openbare ruimten in anti slip. Ander optie is om als laatste eind afwerking de voeg af te vullen met een goede sanitair kit. Tip voor een voeg rond de put;

  • Bij nog te storten beton kan dit eenvoudig; een stukje piepschuim rond de put plakken en na harding van het beton verwijderen.
  • Bij reeds aangebrachte cementaire vloer, deze open frezen en voorzichtig uithakken met een smalle betonbeitel.
  • Bij een nog te maken houten vloer de put net iets groter zagen dan nodig, maar een onderliggende laag hout wel tot de put aansluiten. Naden af kitten met overschilderbare kit (beslist geen silicone kit).
  • Bij reeds aangebrachte houten vloeren, de put iets ruimer uitzagen. Ontstane ruimte tussen put en ondergrond proberen dicht te zetten met pur schuim. Na droging deze uithalen tot voeg ontstaat, maar zonder dat deze naar beneden of opzij toe lek is.
  • Bij een anhydrietvloer zou u de werkwijze als bij een betonvloer kunnen hanteren, maar niet zonder risico. Mocht er onverhoopt en minimale lekkage optreden, dan is dit een catastrofe voor deze ondergrond. Water wat hier in terecht komt gaat zijn eigen gang en kan meters verderop de vloer "oplossen". Bij voorkeur hier dus werken met een douchebak.

Overgang in hoeken en van vloer naar wand

Overgangen van wand naar vloer kunt u afwerken door als laatste hier een sanitair kit-naad in te zetten, of een paar dagen ervoor een overschilderbare kit-naad (dan geen siliconenkit) te plaatsen. (kit krimpt na) Andere optie is om te werken met een zogenaamde "holle plint". Dit is met de epoxy mortel aan te brengen, bij dit product vindt u ook een verwerkingsadvies.

Afschot maken in de douchecabine

Moet er nog een afschot gemaakt worden, dan kunt u dit eenvoudig maken met de troffelvloer. Bepaal met 2 of meer stel-latten de gewenste hoogte en het gewenste afschot. Meng de 3 component troffelvloer en stort de dikke massa tussen de latten op de vloer. Met  dwars lat "af-rijen". Latten er uit trekken en sleuven uitvullen.Na droging met de schraaplaag dicht zetten.

U kunt dit niet goed met een egaline maken.  Egaline is niet 100% watervast. bij een haarscheurtje ontstaat vocht onder de afwerklaag met alle gevolgen van dien. Daarnaast is egaline juist gemaakt op te egaliseren; 1 kant hoger leggen lukt hier niet mee omdat het materiaal dan toch weer uit vloeit.

Overzicht bestel pagina badkamer vloeren en wanden

 

Badkamer wand coating (extra zware toplaag PU zijde-mat transparant, 2 component extra aanvinken)

Lekke, doorslaande of poreuze voegen in de badkamer, denk dan eens aan de epoxy tegel voeg massa waterdicht.

Badkamer vloer (dunne) coating bij douchebak (extra zware toplaag PU zijde-mat transparant, 2 component extra aanvinken; zo nodig in anti slip)

Badkamer gietvloer bij afvoerput in houten vloer (extra zware toplaag PU zijde-mat transparant, 2 component extra aanvinken; zo nodig in anti slip)

Badkamer gietvloer bij afvoerput in cement gebonden vloer (extra zware toplaag PU zijde-mat transparant, 2 component extra aanvinken; zo nodig in anti slip)

Epoxy mortel voor het maken van "holle plinten"

Epoxy plamuur om voeg rond put dicht te zetten

Met de Epoxy troffelvloer kunt u een afschot creëren om het water de goede kant op te laten lopen.

Zie ook de pagina gietvloer badkamer

Industrieel reinigen, schuren vloer 

Impregneer, mortel, plamuur aanbrengen 

Schraaplaag aanbrengen

Epoxy - PU coating aanbrengen