18-03-2016 Gietvloer voor de handige klussenman

U wilt een mooie strakke gietvloer, maar wilt geen kapitaal per m² kwijt zijn. U kunt dan denken aan de sterke epoxy gietvloer of de flexibele PU gietvloer. Voor beide heeft Decochip de oplossing ontwikkeld. Onze gietvloerenrol gietvloer epoxy zijn namelijk industrieel toepasbaar mee onder meer toegesneden op de doe-het-zelf markt. De hoogwaardige materialen in Epoxy of PU zijn  tegenwoordig zelfnivellerend en dus mede daardoor eenvoudig om aan te brengen! Twijfelt u, dan is misschien de gratis workshop iets voor u?

Een coating wordt met roller en kwast aangebracht, maar een gietvloer wordt met een  vlakspaan of de rol-gietvloerkam verdeeld. Vervolgens met de prikrol na-gerold. Dit ontlucht de vloer en vlakt de gietlaag weer iets uit.

Juist omdat de epoxy gietvloer of e PU gietvloer meer volume heeft is het ook mogelijk te gieten. Bij een coating gaat dat niet; hier wordt doorgaans 2 x 220 tot 300 gram per m² gebruikt (dus max 600 gram totaal). Maar bij de gietvloer is de standaard hoeveelheid 2500 gram per m². De laagdikte komt dan al snel op een 1.5 tot 2 mm. U kunt ook dikker gieten, maar elke mm extra is een behoorlijk gewicht extra en een behoorlijke meerprijs. Een coating (rollaag) is vaak factor 2 tot 3 voordeliger dan de dikkere, zwaardere gietvloer.

Is uw ondergrond ongelijk; dan is het verstandiger en veel voordeliger om (indien mogelijk) de hoge punten weg te slijpen/schuren dan om de lage punt en op te vullen. Wij hebben hiervoor ook de grote schuurschijven uit voorraad leverbaar.

Gaat u toch opvullen, dan eerst bekijken om hoeveel mm het gaat. Zo kunt u een lange lat hier en daar eens op de vloer plaatsen om te zien hoe erg de ongelijkheid is. Zijn het kleine oneffenheden, kunt u volstaan met 0.5 tot 1 kg aan schraaplaag (eigenlijk zelfde materiaal als gietlaag maar geleverd in een restant kleur en daardoor voordeliger). Is het uit te vakken verschil groter, dan is er de egaline. Bij een 3 mm laagdikte (mogelijk tot zelfs 60 mm dikte) gebruikt u bij de standaard egaline een 4.5 kg per m² materiaal, dit is de zelfde prijs als 1 kg schraaplaag. Nadeel van de egaline is de  wachttijd en benodigd ander gereedschap. Daarnaast blijft een egaline scheur gevoelig en de kunststof schraaplaag is dit juist niet. Voor een badkamer bij voorkeur geen egaline toepassen; dit is veelal niet volledig watervast; kies dan zeker voor de schraaplaag (vol kunststof). Na aanbrengen zeker een dag of 3 laten drogen voor verder te gaan met de gietlaag.

Veelal wordt na aanbrengen van de gietlaag een toplaag gebruikt. Bijna standaard wordt daarbij gekozen voor de extra zware toplaag PU transparant. Deze is verkrijgbaar in zijde-mat, in hoogglans of in ultra mat. Voordeel van de toplaag is de veel betere reiniging en de UV filter die een verkleuring tegen gaat. De toplaag kan ook worden geleverd in anti slip echter elke vorm van antislip maakt iets minder makkelijk schoon.

Door A.J. Liekens, Decochip