Zwembadcoating 4 of 3 laags systeem

Een dergelijk werk is over het algemeen goed zelf uit te voeren. U kunt veelal volstaan met de standaard zwembad oplossing. Dit systeem bestaat uit vier lagen en zet de poriën in de ondergrond dicht waardoor een waterdicht resultaat wordt verkregen. Indien een meer vullend vermogen is gewenst kan er voor worden gekozen om twee keer de laag nr. 2 toe te passen. Echter moet u er op rekenen dat scheurvorming of bijv. grindnesten niet afdoende kunnen worden gevuld en dus kunnen blijven lekken. Veelal is ook dit op te lossen door tussentijds de epoxy plamuur toe te passen.

Ondergrond;
Zaak is om te beginnen op een blijvend druk-vaste niet stoffige en droge ondergrond. Bij kunststof of reeds gecoate baden i.v.m. de hechting, de laagopbouw aanpassen.
Zorg dat de ondergrond strak voor aanvang van de klus. Zo nodig bijv. watervast stuckmiddel voor zwembaden bijbestellen.

Polyester ondergrond en aanpassing laagopbouw:   

Standaard bestaat het systeem van de zwembad coating uit 4 lagen. De eerste 2 zijn van epoxy (impregneer en de epoxy kleurcoating), de laatste 2 van PU (PU zwembadcoating en de PU transparante zwembadcoating hoog resistent). Echter bij een polyester ondergrond, moet dit worden aangepast (kunt u onder de opties aangeven). Epoxy hecht niet afdoende op polyester. De impregneer en de epoxy kleurcoating vervallen en worden vervangen door een laag zwembad coating die de functie van impregneer en kleurlaag op zich neemt.

Rubber coating;
In sommige oudere situaties is de oplosmiddel houdende rubber coating toegepast. Op dit materiaal is geen hechting mogelijk. De enige remedie is dit materiaal volledig van de ondergrond af te stralen en alle lagen opnieuw opbouwen.   

Voorbehandeling:
Vooraf de ondergrond zo nodig reinigen met hogedrukspuit. Bij mos of alg; mos-doder gebruiken en 2 x naspoelen met schoon water. Water zandstralen werkt geweldig!

Werkomstandigheden:
Zorg voor een droge ondergrond. Niet benden de 5 graden starten. Eerste 5 uur droog weer anders werk uitstellen. Voorkom dat het bad vol loopt (nat regent) tijdens aanbrengen en droging van de coating. Regent er water in het bad, dan de eerste 5 tot 7 dagen dit water direct afpompen.

Vullen bad:
Na droging van de laatste laag 5 dagen wachten en daarna pas het bad vullen. 

Product eigenschappen en inhoud pakket met de 4 lagen:

  1. Epoxy Impregneer is dun en dringt zo ver mogelijk in de ondergrond om een zo goed mogelijke hechting te geven.
  2. Epoxy kleur coating is zeer dominant in kleur en zorgt voor een eerste maximaal dekkend resultaat Daarnaast heeft dit een vullend vermogen om poriën dicht te zetten. (kunt u zo nodig bijbestellen en dus 2 x aanbrengen)
  3. PU zwembad kleurcoating in maximaal kleurecht (alifatisch) en beschermt zodoende maximaal tegen verkleuren.
  4. Top laag PU transparant bestand tegen chloor e.d., wat men in het zwemwater kan verwachten. Daarnaast zit ook hierin een UV filter tegen verkleuring en maakt juist deze laag zeer makkelijk schoon.

Offerte en product link:
Als u uw kleurkeuze doorgeeft en het gewenste aantal m² en daarnaast de situatie omschrijft, kunnen we u een offerte mailen.
Link product: https://www.decochip.nl/contents/nl/d839_zwembad-coating-per-m2.html

Verwerking en Instructie video’s;
Er zijn voor algemene verwerking eenvoudige instructie filmpjes beschikbaar via de link; http://www.decochip.nl/contents/nl/d631_youtube-instructie.html Het aanbrengen is een betrekkelijk eenvoudige klus.

Algemene werkvolgorde zwembad coating;
(De ondergrond indien nodig reinigen, bij voorkeur grondig schuren (bij vloeren parketschuurmachine huren), losse verf verwijderen, goed stofvrij maken.)

  1. Transparante 2 componenten Epoxy Impregneer
  2. Eerste laag 2 componenten epoxy kleur coating
  3. Tweede laag 2 componenten zwembad kleur coating
  4. Top laag PU transparant hoogglans, in extra zware 2 component. (Aanrader, noodzakelijk in natte ruimten)

Zeer belangrijk bij de 2 componenten toplaag is het mixen. Mix met boormachine en korfmixer 2 minuten op vol vermogen, over gieten en met roller verdelen +/- 100 gram per m². (Om te voorkomen dat de coating uit een blikje golft kunt u in de deksel een gaatje boren, de mixer er door doen en met deksel op de verpakking mixen.) Probeer gelijkmatig zonder dikke strepen te rollen (de vloeistof is melkachtig wit maar droogt transparant op)

Verwerkingstijd:

  • FASE 1+2+3+4 binnen 90 minuten verwerken (voor grotere vloeren en wanden maken we een aantal sets per laag).

Verwerkingstijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.

Droog tijden:

  • De 2 component zwembad coating gemiddeld 4 tot 24 uur
  • Droogtijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.
  • Wacht u langer tussen het aanbrengen van de lagen dan een dag of 2 tot 3, dan eerst schuren en stof vrij maken.
  • De maximale mechanische en chemische uitharding wordt na 5 tot 7 dagen wordt bereikt. (binnen situatie, dan wel droog en stabiel zomer weer)
  • Vuistregel; zodra de aangebrachte laag zo droog is zodat u er overheen kunt lopen zonder dat de coating beschadigd of afgeeft, kunt u verder. Bij voorkeur inplannen om elke dag een laag plaatsen.

Vullen bad / Ingebruikname;
Na droging van de laatste laag 5 dagen wachten en daarna pas het bad vullen. (binnen situatie, dan wel droog en stabiel zomer weer)

Bedenk;

  • Dat u indien nodig vooraf de ondergrond reinigt met hogedrukspuit. Bij mos of mals; mos-doder gebruiken en 2 x naspoelen met schoon water. Water zandstralen werkt geweldig!
  • Dat het direct toe te passen is op oude zwembad coating, betonnen bad en stenen ondergrond alsmede cementdekvloer of boeren raapwerk (zand-cement); minimaal 4 tot 6 weken oud.
  • In geval van een polyester bad, dan na reinigen, ruw opschuren en optie "polyester uitvoering" kiezen. Hierbij wordt laag 1 en 2 vervangen door 1 extra laag PU zwembad kleurcoating. Hiermee heeft u direct hechting op het polyester.
  • Er is de optie een extra laag bij te bestellen, om ondergrond zo nodig extra te vullen ( zelfde laag als  de eerste laag 2 componenten epoxy kleur coating; hierboven genoemd - punt 2)
  • Bij een bad, reeds behandeld met chloor rubber verf, kunt u geen hechting verkrijgen. Eerst alle chloor rubber verf er af. Tot op de ondergrond. Het beste gaat dit doorgaans door te stralen.
  • Dit product is milieuvriendelijk; oplosmiddelvrij, geheel volgens de ARBO 
  • Het eindresultaat wordt vloeistofdicht!! 
  • Niet benden de 5 graden starten.
  • Zorg voor een droge ondergrond.
  • Eerste 5 uur droog weer anders werk uitstellen. regent er water in het bad, dan de eerste 5 tot 7 dagen dit water afpompen. Daarna pas het bad vullen.
  • Dat alle coating na mixen gedoseerd kan worden uitschonken op de vloer en met roller worden verdeeld, bij wanden uit een rollerbak werken.
  • Dat via de webshop van alle producten technische bladen direct in te zien en te printen zijn. Hierin vindt u een aanvullend verwerkingsadvies. Lukt dit u niet, vraag ons deze toe te sturen.
  • Dat er goed gemixt moet worden met boormachine op stopcontact. (richtlijn 2 minuten)
  • Dat er systematisch wordt gewerkt. (Een blikje B component vergeten betekend niet uitharden!!!)
  • Dat de droogtijd per 2 componenten laag is ongeveer 24 uur is.
  • Dat de maximale mechanische en chemische uitharding na 5 tot 7 dagen wordt bereikt
  • Dat de vloeistof gaat reageren zodra deze is samengebracht, zorg dat u dan direct aan de slag kunt gaan.
  • Dat de verwerking temperatuur is ideaal rond de 17 graden.
  • Voorkom vocht uit de ondergrond (max. 4%)
  • Gebruik voor optimaal resultaat de juiste rollers en mixer, Link; http://www.decochip.nl/contents/nl/d5_Gereedschap-Hulpmiddelen.html
  • Dat bij keuze van anti slip de vloer stroever maar ook iets minder makkelijk te reinigen wordt.
  • Dat een gevlinderde vloer i.v.m. hechting eerst grondig geschuurd of gestraald dient te worden.
  • Tip; met spijkerschoenen loopt u door de natte coating (€ 25,--)