Aanrecht of werkblad met de transparante betonlook coating.

Voorzieningen:
U moet er erg in houden dat u eigenlijk in een bak moet kunnen gieten (blad waterpas stellen). Dus ook aan de voorkant een opstaande rand waar tegen u aan kunt werken. Maar bijvoorbeeld een gat van een spoelbak in het blad moet u ook een (tijdelijk) randje maken om te voorkomen dat het materiaal in het gat weg loopt. Vaak kan dit met een (tijdelijk) zelfklevende tochtstrip….maar niet altijd. Dit moet dus mogelijk nog bekeken worden, een enkele keer is dit niet haalbaar....

Silicone kit bij bestaand werk:
Voordat u hiermee kunt starten moet u (indien aanwezig) alle siliconen naden zeer grondig en volledig verwijderen. Een zeer kleine hoeveelheid restanten silicone geven een aanzienlijke hechting vermindering. Ook inbouw apparatuur, kranen en spoelbakken demonteren en vrij maken van silicone. Hierna het blad ruw opschuren en stof vrij maken.

Bij een kunststof of houten blad;
Bij een kunststof blad, deze grondig en ruw opschuren en stof vrij maken. Hierna de aangepaste primer gebruiken. Een houten blad is alleen te behandelen als het plaatmateriaal betreft. Het liefste watervast materiaal en zeer droog bij aanvang van het werk!

Vers gestort betonnen blad:
Dit moet droog genoeg zijn, maximaal 4 tot liever 2 % vocht. Is het uit beton / cement gemaakt, dan moet het ook oud genoeg zijn; 4 tot 6 weken. Is het echter een mortel of egaline, dan is alleen de vochtigheidsgraad van belang.

Voorwaarde en product omschrijving:
Voorwaarde is wel dat het blad nu al het uiterlijk heeft dat u wenst. De betonlook coating is transparant, maakt het blad wat dieper van kleur, zonder echt donkerder op te kleuren (vooraf een test vlak opzetten wordt aanbevolen). Doorgaans ontstaat daarbij een wat “gevlamd” karakter. Heeft u echter een vervuild blad, dat niet te reinigen is, dan blijft u deze vervuiling zien.
Stuk voor stuk zijn deze afwerkingen makkelijk af te werken met roller en kwast. Ook makkelijk in onderhoud.
De eind dikte van een coating is een gedeelte van een mm maar zeer sterk. Voordeel is het minimaal donker opkleuren van de bestaande ondergrond, zijde-matte glans en nagenoeg geen verkleuring in de loop der jaren. Met dit materiaal blijft het uiterlijk maximaal origineel en is ook zeer goed te reinigen.
Bedenk daarnaast dat deze afwerking wel een kunststof afwerking is. Niet zo hard als steen. Vergelijk het met een kunststof aanrechtblad. Met een mes kunt u dit beschadigen. 70 tot 90 graden en er kan verkleuring ontstaan. Een hete pan van het vuur halen, moet niet zo op het oppervlak worden geplaatst. Beschadigd er toch iets, dan is dit doorgaans eenvoudig weer te herstellen. Een gekrast blad knapt na verloop van jaren weer enorm op van een nieuwe toplaag.

Koppelingen producten;
Link betonlook coating transparant; https://www.decochip.nl/contents/nl/d464_betonlook-pakketten-vanaf.html

Mengen van 2 component materiaal:
Mengen van 2 component materiaal is zeer belangrijk. Altijd moeten de verhoudingen in balans zijn (al door ons op maat afgewogen). Dus de gehele A bij de gehele B voegen en direct mengen tot een homogene massa. Gebruik geen accu gereedschap maar een boormachine op stopcontact. Op vol vermogen minimaal 1 minuut mengen. Bij toplagen 2 minuten mengen. Gebruik een schone korfmenger . Spettert de menger in de coating te veel, maak dan een klein gaatje in de deksel, zodat u met de deksel er op, op vol vermogen kunt mengen.

Instructie video:
Er zijn voor algemene verwerking eenvoudige instructie filmpjes (voor vloeren) beschikbaar via de link; https://www.decochip.nl/contents/nl/d631_youtube-instructie.html Het aanbrengen is een eenvoudige klus.

Stappenplan:
Algemene werkvolgorde betonlook coating systeem (bestaat een 3 tal lagen er worden er ook 3 geleverd);
Blad inspecteren, zo nodig reinigen of schuren dan wel laten drogen en stof vrij maken.

 1. Transparante 1 componenten betonlook Impregneer
 2. Eerste laag 2 componenten betonlook toplaag
 3. Tweede laag 2 componenten betonlook toplaag

Zeer belangrijk bij de 2 componenten toplaag is het mixen. Mix met boormachine en korfmixer 2 minuten op vol vermogen, over gieten en met roller verdelen +/- 100 gram per m². (Om te voorkomen dat de coating uit een blikje golft kunt u in de deksel een gaatje boren, de mixer er door doen en met deksel op de verpakking mixen.) Probeer gelijkmatig zonder dikke strepen te rollen (de vloeistof is melkachtig wit maar droogt transparant op

Verwerkingstijd:

 • Bij de 1 component materialen is geen potlife aanwezig.
 • De 2 component betonlook coating binnen 90 minuten verwerken.
 • Verwerkingstijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.

Droog tijden:

 • Bij de 1 component 2 tot 6 uur
 • De 2 component betonlook 4 tot 24 uur
 • Droogtijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.
 • De maximale mechanische en chemische uitharding wordt na 5 tot 7 dagen wordt bereikt. (binnen situatie)

Bedenk;

 • Dat alle coating na mixen gedoseerd kan worden uitschonken op de het blad en met roller worden verdeeld.
 • Dat via de webshop van alle producten technische bladen direct in te zien en te printen zijn. Hierin vindt u een aanvullend verwerkingsadvies. Lukt dit u niet, vraag ons deze toe te sturen.
 • Dat er goed gemixt moet worden met boormachine op stopcontact. (richtlijn 2 minuten)
 • Dat er systematisch wordt gewerkt. (Een blikje B component vergeten betekend niet uitharden!!!)
 • Dat de droogtijd per 2 componenten  laag is ongeveer 24 uur is.
 • Dat de maximale mechanische en chemische uitharding na 5 tot 7 dagen wordt bereikt. (binnen situatie)
 • Dat de vloeistof gaat reageren zodra deze is samengebracht, zorg dat u dan direct aan de slag kunt gaan.
 • Dat de verwerking temperatuur is ideaal rond de 17 graden.
 • Voorkom vocht uit de ondergrond (max. 4%)
 • Gebruik voor optimaal resultaat de juiste rollers en mixer, Link; https://www.decochip.nl/contents/nl/d5_gereedschap-Hulpmiddelen.html