Aanrecht of werkblad met betonlook egaline en betonlook coating.

Voorzieningen:
U moet er erg in houden dat u eigenlijk in een bak moet kunnen gieten (blad waterpas stellen). Dus ook aan de voorkant een opstaande rand waar tegen u aan kunt werken. Maar bijvoorbeeld een gat van een spoelbak in het blad moet u ook een (tijdelijk) randje maken om te voorkomen dat het materiaal in het gat weg loopt. Vaak kan dit met een (tijdelijk) zelfklevende tochtstrip….maar niet altijd. Dit moet dus mogelijk nog bekeken worden, een enkele keer is dit niet haalbaar.... 

Silicone kit bij bestaand werk:
Voordat u hiermee kunt starten moet u (indien aanwezig) alle siliconen naden zeer grondig en volledig verwijderen. Een zeer kleine hoeveelheid restanten silicone geven een aanzienlijke hechting vermindering. Ook inbouw apparatuur, kranen en spoelbakken demonteren en vrij maken van silicone. Hierna het blad ruw opschuren en stof vrij maken.

Bij een kunststof of houten blad:
Bij een kunststof blad, deze grondig en ruw opschuren en stof vrij maken. Hierna de aangepaste primer gebruiken. Een houten blad is alleen te behandelen als het plaatmateriaal betreft. Het liefste watervast materiaal en zeer droog bij aanvang van het werk!

Vers gestort betonnen blad:
Dit moet droog genoeg zijn, maximaal 4 tot liever 2 % vocht. Is het uit beton / cement gemaakt, dan moet het ook oud genoeg zijn; 4 tot 6 weken. Is het echter een mortel of egaline, dan is alleen de vochtigheidsgraad van belang.

Product omschrijving
Stuk voor stuk zijn deze afwerkingen makkelijk aan te gieten en af te werken met roller en kwast. Ook makkelijk in onderhoud.
De eind dikte van de betonlook egaline is een paar mm. De betonlook coating is een gedeelte van een mm maar zeer sterk. Bedenk daarnaast dat deze afwerking wel een kunststof afwerking is. Niet zo hard als steen. Vergelijk het met een kunststof aanrechtblad. Met een mes kunt u dit beschadigen. 70 tot 90 graden en er kan verkleuring ontstaan. Een hete pan van het vuur halen, moet niet zo op het oppervlak worden geplaatst. Beschadigd er toch iets, dan is dit doorgaans eenvoudig weer te herstellen. Een gekrast blad knapt na verloop van jaren weer enorm op van een nieuwe toplaag.
Product is minder geschikt voor buiten toepassing als hier langere tijd regenwater op blijft staan.

Product soorten;
De eind dikte van de egaline is minimaal een +/- 3mm (dikker standandaard in een pakket), aan te raden is om iets dikker te gieten, 4 tot 6 mm. Deze egaline bepaalt grotendeels het uiterlijk van de vloer en kent een paar kleur variaties; Zie https://www.decochip.nl/contents/nl/d475_egaliseer-pakket-egaliaseren.html
De einddikte van de betonlook coating (aflak) is een gedeelte van een mm maar zeer sterk.

Koppelingen producten;
Link betonlook egaline; https://www.decochip.nl/contents/nl/d475_egaliseer-pakket-egaliaseren.html
Link betonlook coating transparant vloeren; https://www.decochip.nl/contents/nl/d464_betonlook-pakketten-vanaf.html

Mengen van 2 component materiaal:
Mengen van 2 component materiaal is zeer belangrijk. Altijd moeten de verhoudingen in balans zijn (al door ons op maat afgewogen). Dus de gehele A bij de gehele B voegen en direct mengen tot een homogene massa. Gebruik geen accu gereedschap maar een boormachine op stopcontact. Op vol vermogen minimaal 1 minuut mengen. Bij toplagen 2 minuten mengen. Gebruik een schone korfmenger voor egaline de menger met dubbele propeller. Spettert de menger in de coating te veel, maak dan een klein gaatje in de deksel, zodat u met de deksel er op, op vol vermogen kunt mengen.

Instructie video's:
Er zijn voor algemene verwerking eenvoudige instructie filmpjes (voor vloeren) beschikbaar via de link; https://www.decochip.nl/contents/nl/d631_youtube-instructie.html Het aanbrengen is een eenvoudige klus.

Stappenplan:
Algemene werkvolgorde betonlook egaline; (De ondergrond indien nodig reinigen, zo nodig oppervlak aan schuren, goed stofvrij maken.)

1. Grondering 1 componenten. Pas na 1 tot 4 uur verder gaan; moet echt volledig droog zijn!
2. Voorgeschreven hoeveelheid water afpassen, (indien van toepassing; egaline effect pigment goed door-mengen,) daarna pas egaline toevoegen en door-mengen met boormachine en metaalkleurige dubbele propeller mixer. Na 2 minuten nogmaals doormixen. Op het blad in gedeelten uitgieten en met rakel of vlakspaan verdelen. Na droging 2 dagen laten uitharden.

Als u meer effect wilt met de “tekening” in de egaline, dan direct na het uitvlakken met plantenspuit het vertande rakel bevochtigen en doorstrijken. Het vocht geeft dan een blijvend (extra) kleurverschil.

Algemene werkvolgorde betonlook coating systeem (bestaat een 3 tal lagen er worden er ook 3 geleverd);
Blad inspecteren en zo nodig bijwerken met de betonlook egaline. Bij voorkeur niet schuren wilt u toch schuren, dan het gehele blad schuren

3. Transparante 1 componenten betonlook Impregneer
4. Eerste laag 2 componenten betonlook toplaag
5. Tweede laag 2 componenten betonlook toplaag

Zeer belangrijk bij de 2 componenten toplaag is het mixen. Mix met boormachine en korfmixer 2 minuten op vol vermogen, over gieten en met roller verdelen +/- 100 gram per m². (Om te voorkomen dat de coating uit een blikje golft kunt u in de deksel een gaatje boren, de mixer er door doen en met deksel op de verpakking mixen.) Probeer gelijkmatig zonder dikke strepen te rollen (de vloeistof is melkachtig wit maar droogt transparant op)

Verwerkingstijd:

 • Bij de 1 component materialen is geen potlife aanwezig.
 • De betonlook egaline binnen 15 minuten na aanmaken uitgieten
 • De 2 component betonlook coating binnen 90 minuten verwerken.
 • Verwerkingstijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.

Droog tijden:

 • Bij de 1 component 2 tot 6 uur
 • De betonlook egaline minimaal 2 dagen laten drogen
 • De 2 component betonlook 4 tot 24 uur
 • Droogtijd is altijd afhankelijk van omstandigheden zoals luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie.
 • De maximale mechanische en chemische uitharding wordt na 5 tot 7 dagen wordt bereikt. (binnen situatie)

Bedenk;

 • Dat alle coating na mixen gedoseerd kan worden uitschonken op de het blad en met roller worden verdeeld.
 • Dat via de webshop van alle producten technische bladen direct in te zien en te printen zijn. Hierin vindt u een aanvullend verwerkingsadvies. Lukt dit u niet, vraag ons deze toe te sturen.
 • Dat er goed gemixt moet worden met boormachine op stopcontact. (richtlijn 2 minuten)
 • Dat er systematisch wordt gewerkt. (Een blikje B component vergeten betekend niet uitharden!!!)
 • Dat de droogtijd per 2 componenten  laag is ongeveer 24 uur is.
 • Dat de maximale mechanische en chemische uitharding na 5 tot 7 dagen wordt bereikt. (binnen situatie)
 • Dat de vloeistof gaat reageren zodra deze is samengebracht, zorg dat u dan direct aan de slag kunt gaan.
 • Dat de verwerking temperatuur is ideaal rond de 17 graden.
 • Voorkom vocht uit de ondergrond (max. 4%)
 • Gebruik voor optimaal resultaat de juiste rollers en mixer, Link; https://www.decochip.nl/contents/nl/d5_gereedschap-Hulpmiddelen.html