29-04-2016 Epoxy giethars, maakt uw foto echt apart

Epoxy is een veelzijdig product. Zo kennen we als de epoxy gietvloeren, sterk en strak, maar ook de epoxy coating vloeren, dunner maar Epoxyvoordeliger. Maar nu ook de epoxy in transparante vorm.

Ook voor het afgieten van foto materiaal! Een zeer heldere glanzende soort.

Bij het kiezen van de beste geschikte giethars is het opletten geblazen.

Wilt u gewoon een transparant hars gebruiken, is er de aanbieding transparante epoxy giethars. Voor wie een maximaal doorzichtige epoxy hars zoekt, is er de heldere epoxy giethars. Komt dit boven het budget, denk dan aan de polyester giethars, goedkoper, maar minder sterk, minder stabiel (krom trekken) en iets gevoeliger voor scheurvorming.

Gaat het om een dunne hars die u als verlijming wilt toepassen en die u zelfs kan injecteren in onderliggende lagen, dan is er de injectie hars. En het afgieten van de electra dozen, voor binnen of buiten, kan waterdicht met de giethars voor lasdozen.

Zo ziet u, voor elk wat wils. Harsen in epoxy, PU en polyester. Ieder met eigen eigenschappen. Kijk eens op de verzamel pagina voor epoxy harsen!

Bij elk werk is het zaak om een "waterdichte bak" te maken, door een klein kiertje loopt het materiaal weg. Let er daarnaast op dat de rand waterpas staat. Een scheve rand betekend dat op het laagste punt het materiaal over de rand loopt en een ongelijke laagdikte ontstaat. Zorg er voor dat onder het te gieten oppervlak een opvang is van karton of bijv. kranten. Zo voorkomt u schade aan de ondervloer.

Bedenk dat bij harding warmte vrij komt. Giet dus niet te dik. Bij te veel warmte ontstaat verkleuring of krom trekken. Afhankelijk van de hars 1 tot 60 mm dikte per laag. Kiest u voor de goedkope polyester, bedenk dan dat dit behoolijk kan krimpen en (hierdoor) kan kam trekken en scheuren! 

Zorg voor droge omstandigheden met gieten en met drogen. Bij voorkeur een huiskamer temperatuur. Begin niet onder de 10 graden en laat de temperatuur niet onder de 5 graden komen met harding. Vorst bij uitharding is funest. Eenmaal hard is vocht en vorst bij geen van alle harsen meer een probleem.

 

Door A.J. Liekens, Decochip