Betonlook egaline voor en nadelen

Voor en nadelen van de betonlook egaline; minerale vloeren

In samenwerking met Schönox is er een zo objectief overzicht gemaakt van de voor en nadelen van onze betonlook maar ook andere minerale egaline soorten.

Producteigenschappen van minerale egaliseervloeren.

Sinds enige tijd vormen vloerafwerkingen van zelfverlopende, cementaire egaliseermiddelen een alternatief voor vloerbekledingen in woningen, winkel- of showroomruimtes.
Zij kenmerken zich door hun unieke karakter en hun verschillende optische effecten. De gebruikelijke toleranties met betrekking tot kleurechtheid en vlakheid zijn echter bij dit soort eindafwerkingen uitdrukkelijk niet van toepassing.
Het betreft hier dan ook een handmatig aangebrachte, minerale mortel die, afhankelijk van bindmiddelbasis, geen gelijkmatig optisch resultaat kan garanderen. Daarom zijn zelfs grote monstervlakken of bestaande soortgelijke vloeren nooit voor 100% reproduceerbaar.

Elke vierkante meter is uniek! Let daarom vooral op de volgende producteigenschappen van deze minerale egaliseervloeren:

 • Scheurvorming:
  Door de samenstelling en het drogingsproces van cementaire egaliseermiddelen kan scheurvorming nooit worden voorkomen. Ook de mate waarin of grootte is niet vooraf voorspelbaar en kan daarom ook niet als schade of onvolkomenheid worden gereklameerd. Zij komen tenslotte ook voor in zand/cementdek- of betonvloeren.
 • Vlekvorming/onregelmatigheden:
  De karakteristieke, optische nuanceringen in het vloervlak vormen zich al tijdens het verwerken van het egaliseermiddel en blijven na transparante afwerking zichtbaar. Ze zijn slechts minimaal verwerkingstechnisch te beinvloeden. Afhankelijk van de gegeven situatie kunnen verschillen in ondergrond zuigkracht, temperaturen, laagdiktes, omgevingsgebied e.d. tot een duidelijk zichtbaar effect op het droogproces en het uiteindelijke resultaat leiden.
 • Onvlakheden:
  Een volledig vlakke vloer kan nooit worden gegarandeerd. Toleranties door aanzetten tussen egaliseerbanen, kratervorming, overgangen bij profielen of sporen van gebruikte applicatiegereedschappen e.d. zijn altijd mogelijk en kunnen daarom niet worden uitgesloten.
 • Oppervlaktebehandeling:
  Het gebruik van een egaliseervloer is niet mogelijk zonder geschikte eindafwerking. Breng daarom altijd een geschikte beschermingslaag aan (bijv. Decochip Betonlook of zijde matte industriële coating) en stem deze af op het gebruiksdoel (bij zware belasting evt. epoxycoating toepassen). Let ook op juiste reiniging. Desondanks zullen sporen van vloerbelasting zichtbaar (kunnen) blijven. Denk hierbij aan mechanische (bijv. loopbelasting) of chemische belasting (bijv. wijn-,koffie- of vetresten e.d.). Ook spoorvorming is (net zoals bij bijv, een parketvloer) mogelijk.

Over het algemeen biedt een minerale egaliseervloer als eindafwerking een bijzonder en uniek karakter waarvan u veel plezier zult hebben.
Genoemde eigenschappen zijn algemeen en gelden niet alleen voor SCHÖNOX-producten, maar voor alle minerale egaliseerlagen en zijn bedoelt als hulpmiddel bij het bepalen van een juiste vloersoortkeuze.