Vloer egaliseren

Vloer egaliseren vanaf € 5.-- per m2

Bij aanbrengen van een gietvloer heeft u een laagdikte van 1.5 tot 2 mm. Bij een vloer coating is dit maar een gedeelte van een mm. Is de vloer te ongelijk, moet u vooraf egaliseren. Er zijn globaal 3 manieren om een vloer te egaliseren.

Vloer egaliseren met schraaplaag

Als u een vloer gaat egaliseren met een schraaplaag, is dit eigenlijk het zelfde product als een gietvloer. Vloer egaliseren met schraaplaagMet dat verschil, dat een gietvloer gemaakt wordt in de kleur die u wenst, en de schraaplaag een willekeurige kleur heeft; het wordt gemaakt van restant kleuren gietvloer. Een vloer egaliseren met een schraaplaag, is voordelig als de te egaliseren ondergrond minimale correctie nodig heeft. Bij minimaal egaliseren gebuikt u 0.5 kg per m². Bij matig egaliseren heeft u het over +/-1 kg per m². Dit laatste geeft een gemiddelde laagdikte van +/- 0.75 mm(mede afhankelijk van de ruwheid van de ondergrond. U kunt hier wel dikker mee werken, maar dan is het verstandiger om eerst de diepere gaten voor te zetten met de epoxy plamuur of epoxy mortel. Zodra droog en weer beloopbaar (tussen de 6 en 18 uur) kunt u de afwerklaag aanbrengen. Bij een afwerking in PU kiest u voor de PU schraaplaag, bij een afwerking in epoxy kiest u voor de epoxy schraaplaag. Giet het materiaal eenvoudig in gedeelten uit op de vloer en schraap of wis dit weg met een vlakspaan. Laat net als een sneeuwschuiver of net als bij het wissen van gesopte ramen zo min mogelijk sporen achter. Heeft u de volgende dag toch ongelijkheden, dan is de vloer ook nog te schuren.

Vloer egaliseren met egaline

Gaat u een vloer egaliseren en wilt u een eenvoudig en zelf nivellerend product, dan is de standaard egaline iets voor u. Vloer egaliseren met egalineDe dikte is +/- 3 mm tot 15 mm. Boven de 10 mm is het verstandig om de vloer in 2 delen te leggen. Eerst de onderlaag, gemengd met het goedkopere quarzsand. Na droging opnieuw grondering en de pure egaline in de laatste 3 mm er overheen. Wilt u een gedeelte onder afschot maken, dan lukt dit niet met de standaard egaline. Hiervoor gebruikt u de egaline reparatie mortel. Dit materiaal heeft een korte verwerkingstijd en moet grotendeels handmatig worden uitgevlakt. Egaline blijft een broos en scheurgevoeliger product. Denk daar aan bij het douchen op de vloer. Daarnaast is egaline niet 100% watervast. Gebruikt u toch de reparatie mortel in een douche cel, hou dan rond de put of drain een voeg open, behandel deze na droging met de epoxy impregneer en na droging met de epoxy plamuur. Na droging de egaline nog eens minimaal 2 dagen uit laten harden (bij 3 mm laagdikte) voordat u de eind afwerk lagen toepast. Het is ook een optie om als laatste de put te voorzien van een deugdelijke sanitair-kit. Een betere oplossing voor de ondergrond van een douche vloer is de onderstaande epoxy troffelvloer.

Vloer egaliseren onder afschot met epoxy troffelvloer

Een vloer egaliseren in een "natte  ruimte" als een douche vloer, waar ook een afschot voor waterafvoer is gewenst, Vloer egaliseren onder afschot met epoxy troffelvloergaat uitstekend met de epoxy troffelvloer. Een waterdichte oplossing voldoende flexibel en zeer taai; nagenoeg scheur-ongevoelig! Bepaal eerst het afschot met een paar stel-latten. Deze stel-latten moet u op maat maken; zij geven de bovenkant aan van wat straks de bovenkant van de epoxy troffelvloer is. Vooraf de epoxy impregneer aanbrengen en deze laten drogen. Stort de epoxy troffelvloer tussen de latten in en strijk dit glad met een vlakspaan of lat, houd hierbij de bovenkant van de stel-latten aan. (z.g.n. "afrijden" van de vloer) Trek, nu de vloer nog nat is, direct maar voorzichtig de stel-latten er uit en vul de overgebleven openingen af met een restant troffelvloer. Na droging de ruwe epoxy troffelvloer glad strijken met de epoxy schraaplaag. Op deze manier de vloer egaliseren geeft u nu de basis van een zeer sterke vol kunststof waterdichte douchebak! Zodra deze droog is de gewenste eind-afwerking aanbrengen.