Gietvloer, coating, PU, Epoxy, betonlook en de badkamer....

Vloer en wanden.
Deels worden hier eenzelfde materialen voor gebuikt. Zo is een impregneer als ook een toplaag veelal van eenzelfde soort. Echter zijn er ook grote verschillen aanwezig.

Gieten en coaten (vloeren).
Men kan kiezen voor een coating, ook wel rollaag of rolcaoting genoemd (eind dikte = deel van 1 mm). Of men kiest voor een (rol-) gietvloer; deze is gemaakt om te gieten, maar is zo dun en vloeiend dat rollen ook nog mogelijk is (eind dikte gemiddeld 1.5 tot 2 mm).

Coating (vloer en wand):
Dit materiaal giet u in gedeelten op de vloer en verdeelt u met een roller. Op de vloer slaat u dus de rollerbak over. Bij een wand werkt u natuurlijk juist wel uit een rollerbak. Bij een vloer wordt dikker gewerkt (2 lagen van minimaal 220 gram per m²) dan bij een wand (2 lagen van minimaal 150 gram per m²). De zijde-matte epoxy coating is er voor vloeren en zijde-matte epoxy coating is er voor wanden. De glimmende epoxy coating kan ook ingezet worden voor maximaal te belasten bedrijfsvloeren (denk aan garage vloeren, werk plaatsen, industrie opslag). Dit is zwaar en zal bij een wand naar benden gaan lekken voor het droog is; hierom niet op wanden toepassen. Doordat de epoxy coating in de glimmende variant zwaarder is, ligt het verbruik per m² ook hoger;  minimaal 300 gram per laag.
Een coating wordt net als een dikke latex uitgerold, maar dan met 2 component rollers; waar de haren vaster van zitten.
Behalve in kleur, kunt u ook kiezen voor een  transparante afwerking. Bij dit product ligt het verbruik lager. De laagopbouw bestaat hier doorgaans uit 3 lagen. Dit systeem is ontwikkeld om bestaande betonnen vloer en wanden te voorzien van een beschermlaag die minimaal opvalt maar maximaal beschermt. Dit is de betonlook coating transparant voor vloeren of de betonlook coating transparant voor wanden.

Gietvloer:
Alleen toepasbaar op een vloer. Na mengen het materiaal in gedeelten op de vloer gieten en eenvoudig met de gietvloer verdeelkam op de juiste dikte. Direct hierna doorrollen met de prikrol en de vloer ligt er in! De gietvloer wordt geleverd als epoxy gietvloer. Maar deze wordt ook geleverd als PU gietvloer (polyurethaan). Hieronder meer over deze verschillen.
De gietvloer wordt standaard geleverd in een unie kleur, maar er kan ook een combinatie gemaakt worden van 2 of 3 kleuren door elkaar ("vlaflip effect")

Betonlook egaline:
Met een speciaal hiervoor geselecteerde egaline wordt eenvoudig een design look gecreëerd. bepalend is hierbij het type betonlook egaline. Rustig, of juist stoer, van licht tot donker en van glad en strak tot rustiek en robuust. Advies: na droging afwerken met de transparante betonlook coating om de vloer sterk te maken en te voorkomen dat het vuil aanpakt.

Impregneer of grondering:
De impregneer altijd aanbrengen om goed contact en dus hechting te krijgen op de ondergrond. Bij zuigende ondergronden de epoxy impregneer toepassen (zit gratis in de wand of vloer pakketten, maar de epoxy impregneer kunt u ook los bijbestellen). Zit er een bestaande coating die goed vast zit, dan kan deze epoxy impregneer geen kwaad, maar is dan doorgaans niet noodzakelijk). Begint u op een niet zuigende ondergrond van een plavuizen vloer, dan de tegelprimer gebruiken. Dit kunt u in de pakketten onder de opties aangeven of u kunt de tegelprimer los bijbestellen.
De grondering heeft u nodig voor u de egaline toepast. Er is de standaard grondering (zit gratis in de egaline pakketten) en de grondering voor tegel of kunststof vloeren; bijv. vloeren voorzien van een coating. Zo nodig kunt u bij de egaline pakketten de optie aanvinken dat u de standaard grondering wilt vervangen door de tegel grondering. U kunt de tegel grondering ook los bij bestellen.

Plamuur, mortel,  schraaplaag of egaline:
Gebruik deze materialen pas na de impregneer of grondering. Voor een kleine reparatie kunt u de epoxy plamuur gebruiken. Na droging prima schuurbaar. Is het gat groter, dan de epoxy mortel. Dit niet te dik aanbrengen, schuren wil hierbij niet goed werken. De schraaplaag past u toe als de reparatie niet plaatselijk is, maar over de gehele vloer (of een groot gedeelte hiervan). Pas als de opvulling noodzakelijkerwijs dik moet worden, neemt men meestal al uit kostenoverwegingen de egaline. (minimaal 3 mm dit tot maximaal 60 mm).
Combineert u de reparatie met een later aan te brengen betonlook egaline, dan is het handiger om voor deze toepassing de egaline reparatie mortel toe te passen.

Vloer met afschot:
Een vloer van bijv. een inloop douche kunt u behandelen met een coating, maar ook met een gietvloer. Omdat de gietvloer laag beperkt is (1.5 tot 2 mm dikte) zal de vloer niet veel gaan lopen. In ieder geval zal het hoge stuk niet kaal lopen. Waarschijnlijk zal het wel iets zakken, bijv. het hoge stuk naar 1 mm en het lage stuk naar 2 mm. Maar dat verschil ziet men normaal gesproken niet. Wel dus de put zeer grondig af plakken. Veelal loopt dan de gietvloer iets over het tape heen. Na droging de pus eenvoudig weer open snijden en de aflak aanbrengen (zo nodig in anti slip)
Wilt u echter op een vlakke vloer een afschot maken, dan kan dat niet met de gietvloer. Als u aan 1 kant een aantal mm meer neer giet dan aan de andere kant, zal het na verloop van tijd willen uitzakken en weer willen egaliseren. U moet hiervoor juist de epoxy troffelvloer toepassen. Eenvoudig aan te brengen als een soort zandcement. Deze na als 1 dag droging, glad strijken met de schraaplaag voor u met de gietvloer start.

Toplaag:
Kiest u voor een epoxy coating, dan is de toplaag niet noodzakelijk, maar geeft wel gelijk meerwaarde in de vorm van een matter uiterlijk, maar ook een beter schoonmaak gemak (om deze reden zeker in de badkamers toepassen) en heeft een UV filter wat eventuele verkleuring extra afremt. Zeker bij de gietvloeren heeft dit een hele grote meerwaarde! De toplaag kunt u in alle pakketten onder de opties aanvinken. Of u kunt de toplaag PU transparant los bijbestellen. Bij de 1 component toplaag ontstaat harding doordat er vocht verdampt. Bij de 2 component treed harding in werking door de reactie van de A en B component. De 2 component is dan ook sterker, watervast, resistenter en heeft een hoger vaste stof gehalte (slijtlaag)

Epoxy of PU;
De epoxy coating en gietvloeren zijn sterker, harder en wat kleur echter dan de PU variant. De PU is echter iets voordeliger en flexibel. Echter is de flexibiliteit zeer beperkt als dit is aangebracht als coating. Bedenk dat de coating laag maar een deel van een mm dik is, hierdoor is de flexibiliteit ook erg beperkt. Daarnaast is een langere verwerkingstijd bij een coating welkom. Deze is bij een epoxy coating al snel een 1.5 uur, bij de PU maar 20 minuten. Kies dus alleen bij een gietvloer op een bewegende ondergrond (plaatmateriaal) voor de PU, alleen dan heeft het meerwaarde!
Uitzondering hierop is de zuurdere zwembadcoating;

Zwembadcoating:
Dit is speciaal samen gesteld en aangepast 4 laags systeem om onder extreme omstandigheden te functioneren. Zo is de zwembadcoating maximaal bestand tegen verkleuring van de volle zon, is de laatste laag die in contact komt met het zwembad water, maximaal bestand tegen chloor en andere middelen die hier doorgaans in zitten. Maar ook de continu vochtbelasting is voor dit materiaal geen probleem.

Kleurchips in vloeren en wanden:
Dit zijn decoratieve poreuze gekleurde stukjes (lijkt op verf schilfers) die in een natte coating of in een natte gietvloer gestrooid kunnen worden. Bij een vloer kan dit "spaarzaam kleurchip systeem" zijn (hier en daar een vlokje) of "vol en zat" (het gehele oppervlak wordt hiermee bedekt). Het vol en zat kleurchip systeem is er voor vloeren, trappen en wanden. Soms zijn de vlokken makkelijk met de hand in te strooien, maar anders is hiervoor een vlokken blaaspistool te huur of te koop. Gewoon op de slang van een compressor aansluiten.

Vloerverwarming:
Decochip heeft een bijpassend, eenvoudig aan te brengen zelfklevende elektrische vloerverwarming. Prima te combineren met onze betonlook egaline, gietvloeren en coating vloeren. Vraag zo nodig gerust om advies. Wij bieden zeer scherpe prijzen en zijn NEN norm gecertificeerd.

Kleurkeuze:
Het meest voordelige en het snelste te leveren zijn de kleuren die u kiest uit de standaard RAL kleuren. Lukt u dit niet, dan heeft u meer keuze uit alle beschikbare RAL kleuren. Zit hier uw kleur ook niet bij? dan is mogelijk een apart gemaakte kleur een optie. Veelal niet duurder dan de andere RAL kleuren. Informeert u hier gerust naar.

Gebruiksaanwijzing:
Deze zijn standaard per product soort in te zien. Kijk op gebruiksaanwijzingen. Zit uw afwerking er niet bij, heeft u vragen of is er sprake van een variatie, legt u dan gerust contact!

Mengen van 2 component materiaal:
De coating is net als een gietvloer ook een 2 component materiaal. Altijd leveren wij een compleet product uit dus een A en kleiner deel B component. Net voor gebruik A+B samen voegen en machinaal mixen met boormachine en korfmixer. Hierna over gieten in een werkemmer en in gedeelten uitgieten op de vloer met roller en kwast of verdeelkam verdelen. Bij wanden uit rollerbak werken. Eenmaal gemengd, dan direct starten met verwerken, de verwerkingstijd begint nu te lopen.

Verwerkingstijd:
Deze is bij een coating doorgaans 90 minuten, bij een gietvloer of bij de glimmende epoxy coating 20 minuten per verpakking. Bij grotere oppervlakten bieden wij een aantal deel verpakkingen zodat u steeds weer over een nieuwe verwerkingstijd beschikt.

Droogtijd:
De 1 component tegel primer is een uitzondering en zeer snel droog. De 2 component materialen hebben een droogtijd variërend tussen de 4 tot 18 uur. Dus onder normale omstandigheden kunt u elke dag een laag zetten. Dit wordt sterk beïnvloed door zaken als temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie, soort ondergrond en de dikte van aanbrengen. U zult merken dat de verwerkingstijd een stuk korter is dan de droogtijd. Immers, eenmaal aangebracht zal het materiaal koelen op de ondergrond en in droging geremd worden.
Vuistregel; zodra zo droog, dat het beloopbaar is zonder dat u vieze voeten krijgt kunt u verder. Geeft de ondergrond nog af, dan wachten, anders beschadigd u uw eigen werk.

Complete pakketten voor vloeren en wanden:
Coating wanden (ook badkamers)
Coating vloeren
Gietvloeren
Badkamer pagina
Betonlook vloeren
Kleurchip afwerkingen
Elektrische zelfklevende vloerverwarming